Under okkupasjonen 1940-45 ble Lista-halvøya vurdert som et mulig sted for en alliert invasjon. Resultatet ble en omfattende utbygging av militære anlegg, og begrepet festning ble tatt i bruk om området. På tysk ble dette “Festung Lista”.
Kanon heises inn i stilling.
Nordberg var en del av den tunge befestningen. De tre kanonene kunne skyte granatene 16 kilometer ut i havet, omtrent halvveis ut til horisonten. Kanonene sto montert midt i stillingen. Nisjene i bakkant ble brukt til oppbevaring av granatene. To av stillingene er forbundet med løpeganger. Soldatene hadde en tilhørende bunker for å kunne søke dekning. Fra dette stedet var det bunker 1004.
Tysk mannskap kanonstilling Nordberg fort.
Kanonilden skulle ledes fra kommandobunker 1015. Her ble ønsket retning og lengde på skuddet regnet ut ved hjelp av mekaniske regnebord. Det var telefonforbindelse
ned til kanonene slik at mannskapet her kunne justere siktet utifra resultatet av utregningen.
Kanonene var ikke i aktivt bruk under krigen. Senere gjennomførte det norske Forsvaret en prøveskyting. For å unngå skader av lufttrykket ble naboer bedt om å åpne dører og vinduer. I 1959 ble kanonene demontert og smeltet om til spiker.
Stillingsverket er kulturminner. Bålbrenning i stillingene er ikke tillatt.