Ved rydding av land til åkerbruk er stein en utfordring. Samtidig er stein en ressurs som byggemateriale til gjerder. Steingjerder har lange tradisjoner og er karakteristiske for det norske jordbrukslandskapet.
Jorda på Lista er steinrik, men gir selvdrenert og god dyrkingsjord når steinen blir fjernet.
Det store antallet steingjerder og rydningsrøyser forteller at det i lang tid har blitt ryddet stein for å dyrke mer mat.
De eldste steingjerdene er fra eldre jernalder og knyttes til jordbruket. Dette utmarksgjerdet kalles utgard eller bøgard. Utgarden skulle
hindre dyra fra å gå inn på åkrene. Rester av utgarden kan sees i terrenget.
Steingjerdenes utseende og funksjon har endret seg ettersom gårdene har utviklet seg. Fremdeles har steingjerdene mange bruksområder. De holder husdyr inne, skiller mellom innmark og utmark, og markerer gårds- og eiendomsgrenser.
I utvalgt kulturlandskap Vest-Lista tar vi vare på de gamle stein- gjerdene. Disse blir restaurert med lokal kunnskap på tradisjonelt vis. Steingjerdene bør ha årlig tilsyn, med reparasjon av skade og fjerning av uønsket vegetasjon.
Steingjerder kan bygges på ulike måter. Konstruksjonen blir gjerne bestemt ut fra tilgangen på stein og funksjonen gjerdet skal ha. Kistemuren består av to likeverdige murvanger (steinrekker) med fyllmasse mellom vangene. Dobbeltmuren har to vanger, men ikke noe midtsjikt med fyllmasse. Enkeltmuren er kun en steinrekke.