«Alle aar rundelig korn, ja overflødig korn»

På Lista finnes spor etter minst 8000 år gammel bosetning. De første menneskene her var jegere og samlere. Etter hvert ble skogen ryddet og jorden dyrket opp. Gunstig klima og godt jordsmonn er forutsetninger for tusenvis av år med produktivt jordbruk.

I en lærebok om landbruk fra 1722 beskriver amtmann Povel Juul kornproduksjonen på Lista:

«...alligevel avles udi disse smaa Egner, alle Aar rundelig Korn, ja overflødig Korn; Thi foruden Bondens Fortæring hjemme i Bøygden, udføres hvert Aar, i Maalet og U-maalet Korn og Malt, over Tredive Tusinde Tønder af Byg, Havre og blandings Korn!»

Denne overfloden av korn har kommet godt med, f.eks. under Napoleonskrigene tidlig på 1800- tallet. Da var det stor nød blant de fattige på Sørlandet, og kornlageret i Kristiansand ble plyndret av sultne mennesker. Samtidig var Lista selvforsynt med korn.

Farsund er i dag den største landbrukskommunen på Sørlandet. Her dyrkes korn, poteter og gulerøtter. I tillegg er det stor produksjon av kjøtt og melk. Gårdene er etter hvert blitt færre og større med moderne drift. Det er fortsatt flere små bruk i drift. De små brukene spiller en viktig rolle med å ivareta kulturlandskapet.

Plogens utvikling
Jordbruket er i stadig endring. Teknologiske nyvinninger endrer måten en driver på. Plogens historie er et eksempel på dette.

I yngre steinalder ble arden tatt i bruk. Denne eldste formen for plog, vendte ikke jorda men laget en fure til å så kornet i.

På 1200-tallet kom plogskjær av støpejern. De skar dypere og vendte mer jord, men var også tyngre å dra.

Da traktoren ble vanlig kunne større ploger bearbeide store arealer på kortere tid.


Lista
Arne Espeland

Lista, mitt Lista, mi jord og mitt hav,
mitt kyrkjevegstykke frå vogga til grav.
Fornfunn fortel om tida som var,
åkrar og engjer om mor og om far.
Dagen i dag byr vengfang for meg,
og kveikjer meg motet som ropar av veg.
Lista, mitt Lista, mi jord og mitt hav.