Kulturminner

Vest-Lista er rikt på kulturminner. Sporene etter menneskelig aktivitet er mange og fra ulike tidsperioder. Kulturminnene er viktige elementer i kulturlandskapet.

Jærberget.


Funn fra eldre steinalder forteller om tidlig bosetning. Her er steinalderboplasser, hustufter, hulveier, steingjerder, rydningsrøyser, gravhauger, kystrøyser, pikksteiner og bygdeborger. På Jærberget finnes Sørlandets største helleristningsfelt.

Buveier og utmarksgjerder er de eldste av jordbrukets kulturminner. De vitner om rydding av innmark og om eiendomsdeling gjennom generasjoner. Steingjerder, byggeskikk og bosetningsmønster forteller historier om jordbrukets utvikling og hvordan menneskene har livnæret seg på best mulig måte.

Fruktbarhetssymbolet Vanen ved gravfeltet på Sausebakk.


Vest-Lista er et levende og bærekraftig lokalsamfunn med en immatriell kulturarv. Denne arven holdes i hevd gjennom historiefortelling, formidling og bevaring av gamle tradisjoner.

Sammen med de synlige kulturminnene bidrar dette til å øke vår historieforståelse.

Krigsminner

Under okkupasjonen 1940-45 ble Listahalvøya vurdert som et mulig sted for en alliert invasjon. Her lå det også til rette for å etablere en flyplass.

Luftvernstilling på Nordberg fort.


Resultatet ble en omfattende utbygging av militære anlegg, og begrepet festning ble tatt i bruk. På tysk ble dette «Festung Lista». Begrepet «Festung» innebar at området skulle være umulig å bekjempe for fienden.

Festung Lista er spredt utover landskapet, fra store kystfort til bunkerser og stillinger i strandsonen. Restene etter Festung Lista er krigens kulturminner.